Проучване, проведено във Великобритания от Професионалната асоциация за грижи за децата в ранна възраст (PACEY) сред професионални детегледачи, установи, че 71% от служителите в детски заведения смятат, че подрастващите започват да се тревожат за външността си от все по-ранна възраст.

Една трета от персонала в детските градини и началните училища са чували дете да се самоопределя като "дебело", а 10% са чували дете да споделя, че се чувства грозно.

Една четвърт от участниците в проучването твърдят, че все по-често деца на възраст между 3 и 5 години не се чувстват удовлетворени от външния вид и телата си. При децата на възраст межди 6 и 10 години тази цифра почти се удвоява, съобщават от БТА.

Повече от половината специалисти казват, че момичетата обръщат много по-голямо внимание на външния си вид от момчетата.

"Разполагаме с научно обосновани доказателства, че дори 4-годишни деца са наясно с някои начини за сваляне на килограми", заяви д-р Джаклин Хардинг, съветник на работната група, като добави, че трябва да се направят по-обширни изследвания в областта, за да се установи ролята на телевизията, снимките и илюстрациите в книгите в този нарастващ проблем.