Тридесет процента от участниците в допитването на фирма за система за гладене са изтъкнали, че мразят да чистят фурни, пише БТА.

След чистенето на фурната най-неприятната задача, посочена от 23 процента от анкетираните, е гладенето. Следва смяната на спалното бельо (20 процента). Сред на най-омразните домакински дейности са още чистенето на банята и миенето на прозорците.

Същевременно проучването разкрива, че сред най-приятните домакински занимания са готвенето, градинарството и чистенето с прахосмукачка. Голяма част от анкетираните не крият, че вършат тези дейности с удоволствие.

По отношение на гладенето авторите на проучването са отчели най-голямо възрастово разделение - само 18 процента от младите хора между 16 и 36 години казват, че мразят тази дейност срещу 27 процента от хората между 35 и 54 години. Близо една пета от участвалите в допитването мъже признават, че никога не са гладили. Водени от ненавистта си към гладенето, представителите на силния пол са склонни да плащат на друг да се поти с ютията вместо тях. На другия полюс са 11 процента от дамите, които споделят, че гладенето ги успокоява.

Възрастта определя и нагласата към дребните и по-сериозните домакински задачи. По-младите мъже и жени не понасят "дреболии" като изхвърляне на боклука, миене на чинии или сортиране на чорапи по двойки. По-възрастните хора мразят отнемащите повече време или усилия дейности като миене на прозорци, гладене или размразяване на фризера.