Овоцитите са клетките, които по-късно започват да се преобразуват в яйцеклетки. Броят на овоцитите постепенно намалява, като при изчерпването им настъпва менопауза.

"Смяташе се, че единствено овоцит може да активира спермата, за да стане възможно развитието на ембрион. За пръв път се стигна до подобно развитие чрез инжектиране на сперма в "ембриони", заявява един от ръководителите на изследването д-р Тони Пери от университета в Бат в Англия, цитиран от "Франс прес" и БТА.

Използваните "ембриони" са особени изкуствени форми, получени чрез химично стимулиране на яйцеклетка, за да започне клетъчно делене без намеса на сперматозоиди.

Инжектирайки сперма в тези особени клетки, наречени партеноти, учените успели да предизвикат раждане на живи мишлета в 24 процента от случаите.

"Бебетата мишки станаха плодовити възрастни екземпляри с нормална продължителност на живота", отбеляза д-р Пери на пресконференция в Лондон.

Авторите на изследването от университета в Бат и университета в Регенсбург, Германия, прогнозират, че един ден ще се стигне до репродукция без овоцити.

"Това свидетелства за особени умения. Уверен съм, че благодарение на метода ще научим важни неща за клетъчното препрограмиране в първите стадии от развитието на ембриона", отбеляза биологът Робин Лъвел- Бадж от института "Франсис Крик" в Лондон.

Изследването показа, че активирането на бащиния геном в спермата може да стане на по-късен етап и не единствено в овоцити, отбелязаха експерти.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър", а възможностите на асистираната репродукция ще нарастват все повече.

Учените отдавна експериментират със създаването на сперматозоиди и яйцеклетки по изкуствен път, като преди време изследователи от Станфордския университет успяха да превърнат стволови клетки в сперматозоиди и яйцеклетки, използвайки различни комбинации от химикали и витамини.

Подобни опити са правени и с кожни клетки, като целта на учените е да намерят лек за стерилността, макар че методът може да бъде използван и за създаване на бебе, носещо гените на двама бащи или на две майки.