Жените с тези симптоми са с 50-75 на сто по-малък риск да загубят бебето си в сравнение с бременните, които не се оплакват от гадене сутрин, пише БТА.

Изследването обхванало около 800 жени. При повечето участнички гаденето и повръщането спрели в четвъртия месец от бременността. Някои обаче имали подобни симптоми до раждането. Причините за тази връзка остават неясни, но учени предполагат, че гаденето може да защити фетуса от токсини и микроорганизми в погълнатите от майката храни и напитки.

"Отдавна е разпространено виждането, че сутрешното гадене е знак за нормална бременност. Досега обаче не разполагахме със солидни статистически данни в подкрепа на това виждане. Изследването ни проследява симптомите от първите седмици на бременността и потвърждава, че съществува връзка между гаденето и значителното намаляване на риска от аборт", заяви Стефани Хинкъл от Американския национален институт за детско здраве и човешко развитие.

Учените анализирали предоставена от участничките информация за ежедневното им гадене и повръщане от втората до осмата седмица от бременността. Участничките след това ежемесечно попълвали въпросници до 36-ата седмица от бременността. 188 от 797-те бременни абортирали. В осмата седмица от бременността 57,3 на сто от участничките имали гадене, а у 26,6 на сто то било придружено от повръщане.