Те навеждат на мисълта за трайни биологични последствия от психични травми в детството, пише "Франс прес".

Учени изследвали дължината на теломерите - ДНК структури със защитна роля за хромозомите. Скъсяването им с възрастта е свързано със стареене на клетките и заболявания.

Авторите на изследването сравнили дължината на теломерите на слюнчените жлези у 4598 мъже и жени над 50-годишна възраст в САЩ, които между 1992 г. и 2008 г. отговорили на въпроси, свързани с преживени от тях психични травми. Стресиращите ситуации под 18-годишна възраст били свързани с финансови проблеми в семейството, преместване в нов дом, загуба на работно място от бащата, пристрастяване на единия родител към алкохола или наркотиците. Участниците отговорили също дали са били бити, подложени на сексуално насилие и дали са имали разправии с полицията в детството си.

Екипът от университета на Британска Колумбия във Ванкувър констатирал, че за всяка травмираща ситуация в детството скъсяването на теломерите нараства с 11 на сто след 50-годишна възраст. Получените резултати потвърждават тези от предишни изследвания, които показаха, че трудното детство може да повлияе върху клетъчното стареене в напреднала възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.