Участниците в изследването имали достъп до неограничено количество пилешко с къри. Външният вид и вкусът на ястията били променени, за да изглеждат идентични, докато съдържанието на мазнини в някои от тях било 20-процентно, в други - 40-процентно, а в трети - 60-процентно.

Участниците включвали хора със слаба фигура, затлъстели хора и затлъстели хора с дефект на гена MC4R. Учените не открили разлика в количеството консумирана храна, макар че участниците с дефект на гена MC4R имали по-голямо предпочитание към храни, съдържащи повече мазнини.

След това на участниците бил поднесен десерт - смес от ягоди, разбита сметана и натрошени целувки. Този път затлъстелите хора показали предпочитание към храни, които съдържат много захар, докато индивидите с дефект на гена MC4R консумирали по-малко количество.

"Изследването ни разкрива, че дори ако контролирате външния вид и вкуса на храната, мозъкът може да открие съдържанието й", заяви ръководителят на екипа Садаф Фаруки - "Често консумираме храни, които съдържат голямо количество мазнини и захар. Тествайки поотделно тези съставки и относително рядко срещаната група хора с дефект на гена MC4R, констатирахме, че специфична пътечка в мозъка може да промени хранителните навици."

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.