Някои учени са на мнение, че малкото увеличаване на количеството въглероден диоксид ще стимулира фотосинтезата, независимо дали за добро или за лошо. Ситуацията в градовете обаче е различна, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Когато изследвали растежа на дървета в Роли, учени от университета на Северна Каролина установили, че горещата градска среда ограничава растежа на дърветата и фотосинтезата им.

Било констатирано също, че вредители, като полутвърдокрили насекоми и акари, са в по-голямо изобилие сред дърветата в по-горещите градове.

Учените изследвали за двегодишен период стъблата, растежа на клоните на 40 върболистни дъба Quercus phellos, както и темповете на фотосинтезата им. Била открита силна взаимовръзка между популацията на вредителите и температурите. Колкото е по-горещо, толкова по-голяма е инвазията.

Ограничаването на биомасата на дърветата ще намали способността им да поглъщат въглероден диоксид, предупредиха учените.

"Горещата градска среда е намалила складираното от всички върболистни дъбове в Роли количество въглероден диоксид с 12 %, т.е. с 27 метрични тона годишно"
, заяви ръководителката на изследването, експертката по ентомология Емили Майнеке. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the Royal Society B.