Проучване на университета на Илинойс показва, че благоприятният ефект на броколито се дължи на съдържащите се в него полифеноли - съединения със свойствата на мощни антиоксиданти, пише БТА.

Редица предишни проучвания свързват полифенолните съединения с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, астма и няколко вида рак.

В настоящото изследване специалистите са идентифицирали в броколито голям брой гени с потенциални свойства да контролират натрупването на полифеноли в зеленчука. Откритието може да помогне за култивирането на разновидности на броколито с по-голямо съдържание на полифенолни съединения, които ще бъдат още по-полезни за здравето, като същевременно видът и вкусът им ще остават непроменени.

Специалистите са установили също, че полифенолите са стабилни и ползите им за здравето не се губят при термична обработка. Изследователите напомнят, че няма "вечни съединения", което означава, че полезни продукти като броколи трябва да се консумират три или четири пъти седмично.

Специалистите допускат, че подобен благоприятен ефект имат и други зеленчуци като карфиол, зеле, брюкселско зеле, ряпа.
ИЗБРАНО