Дали се обличаш като баба, както се подиграваха на Хилари Клинтън, или имаш странна коса, заради която не спират да осмиват Доналд Тръмп, принципно е без значение, когато става дума за управлението на държава, пише "24 часа".

Вижте снимки >>

Но в съвременния дигитален свят елегантният вид е важен за политиците независимо колко успешни, влиятелни и решителни са. На мъжете им е лесно, стига да следват общоприетата и задължителна визия - тъмносин костюм, бяла риза, червена или синя вратовръзка, черни обувки.

Тръмп стриктно се придържа към нея
- през цялата предизборна кампания не сложи спортен панталон. Позволи си да се появи без вратовръзка само на спортен финал. Според американски стилисти милиардерът се облича повече като политик, отколкото като финансист от Уолстрийт и с това печели по-голяма подкрепа.

Според други широките в раменете му тъмносини костюми и дългите му вратовръзки напомнят за средата на 80-те години, често определяни от съпартийците му републиканци като "доброто старо време" на Америка.

На жените в голямата политика им е по-трудно да изберат правилната визия. Като сенатор и държавен секретар Хилари Клинтън се обличаше с костюми с панталони. Това е и успешната стратегия на германския канцлер Ангела Меркел, на бившите президенти на Чили и Бразилия Мишел Бачелет и Дилма Русеф, на шотландския премиер Никола Стърджън.

След номинацията си за президент от Демократическата партия Хилари стана по-модерна. Не измени на костюмите с панталони. Но саката са по-дълги, костюмите не са едноцветни, по-често съчетава сака в ярки цветове с черен панталон. Копринените блузи в пастелни цветове подхождат на светлия й тен, а синьото подчертава сините й очи.

Заради скъпите дизайнерски дрехи, перлените колиета и безупречната прическа едни я критикуват, други пък я сравняват с винаги елегантната, умната и борбена героиня на Кери Уошингтън от политическия сериал "Скандал" Оливия Поуп.