Ако доматите се съхраняват под 12 градуса Целзий, образуването на важни вкусови съставки спира, твърдят учени, потърсили генетичните корени на проблема, съобщават от БТА. Това намалява аромата им, независимо дали са охладени вкъщи или в склада, преди да стигнат до магазина.

Дениз Тайман от университета на Флорида в Гейнсвил заедно с колеги в Китай и САЩ установи, че 7 дни съхранение при 4 градуса Целзий са достатъчни доматите да престанат да произвеждат веществата, осигуряващи характерния им аромат, който е ключов за вкуса им.

Ако след това бъдат оставени три дена на стайна температура, щетите не се компенсират. Ако доматите се съхраняват на хладно до три дена обаче, те не губят ароматните си вещества, допълват от БТА. Продължителното охлаждане намалява активността на гените, които произвеждат тези вещества.