"Това е неучтиво и арогантно. Той е такъв, какъвто е" - заяви Пер Пер Вестберг пред обществената телевизия СВТ.

Боб Дилън прие с мълчание наградата, когато беше обявена на 13 октомври. Още същата вечер той имаше концерт в Лас Вегас, но не каза нищо, само пя. Накрая обаче изпълни хита на Франк Синатра "Why Try To Change Me Now" - възможен намек за прословутата му непрязън към медиите.

Сайтът му в "Туитър" обаче пусна цитат от решението на Шведската академия, поздравленията на президента Барак Обама, а на интернет страницата му след четири дена се появи "лауреат на Нобелова награда за литература". Вчера обаче това беше изтрито.

"Това е абсолютно нова ситуация, но той може да каже нещо до церемонията" - подчерта Пер Вестберг. Нобеловите лауреати получават покана за церемонията на 10 декември в Стокхолм, където наградата им връчва кралят на Швеция и изнасят реч на банкета. Шведската академия още не знае дали Боб Дилън планира да присъства.

"Ако не иска да дойде, няма да дойде. Празникът ще е голям въпреки това и наградата е негова" - каза постоянният секретар на академията Сара Даниус. Дори лауреатът да откаже наградата, името му остава вписано сред спечелилите я.

Двама души са отказвали да получат Нобеловата награда за литература - руският писател Борис Пастернак през 1958 г. и френският философ Жан-Пол Сартър - през 1964 г. Боб Дилън, който е на 75 години, е първият автор на песни с Нобелова награда за литература, както и първият спечелил я американец от 1993 г., когато тя е присъдена на Тони Морисън. През 2008 г. Боб Дилън печели и награда "Пулицър" за принос към музиката и американската култура, припомнят от БТА.