Зрителите ще могат да гледат екранизацията по едноименния бестселър на Фредрик Бакман от 28 октомври, този петък, в София (столичните арт кина), Пловдив (кино "Лъки"), Варна (ФКЦ), Велико Търново, Ловеч, Търговище и Каварна (кино "Петър Слабаков").

”Човек на име Уве” се ражда първо в блога на Фредрик Бакман, после става тотален бестселър, а авторът е обявен за най-добрият шведски писател за 2013. Следва филмовата адаптация по романа и новината, че именно с това заглавие Швеция ще влезе в надпреварата за "Оскар" за "Чуждестранен филм" през 2017.

Комичните приключения на възрастния Уве, който не може да се отърве от досадници след загубата на обичната си съпруга, се редуват с ретроспекции за живота му, изпълнен с много труд и неуморна защита на личните му правила за добро и зло. Зад привидно непретенциозните случки прозира остра сатира към съвременния свят, напреднал дигитално, но обеднял емоционално.

На пръв поглед Уве е просто едно сърдит мъж на 59, което няма доверие на никого в този свят, освен на себе си. Писнало му е от всичко и всички – защото са „идиоти“. Уве от години не е домоуправител на малкия спретнат квартал, в който живее, но продължава да се вживява в спазването на реда и дисциплината наоколо. За него правилата са на живот и смърт. И сякаш са единственото, което осмисля самотното му, отчуждено и начумерено ежедневие. Докато наблизо не се нанасят нови съседи. Бременната Парване и семейството й се настаняват точно в отсрещната къща с гръм и трясък. Но от това ще се роди едно неочаквано приятелство, което ще промени всички.

Интелигентна и забавна комедия с елементи на драма, която няма да остави никого безразличен. Филм, който може да ви разплаче и разсмее едновременно.