Съчетаването на някои продукти допринася да бъде извлечена най-голяма полза от тях и така да бъдат избягнати редица болести, твърди диетологът Роб Хобсън, цитиран от БТА.

Полезните съставки на храните се освобождават в процеса на дъвчене и храносмилане под действието на ензими. Готвенето също улеснява усвояването им. Суровите моркови, например, са отличен източник на фибри, но готвенето им дава възможност на организма да извлече повече от полезните каротиноиди. Подобен ефект има и комбинацията на някои полезни съставки.

Подправянето на доматите със зехтин улеснява усвояването на каротиноидите в тях. За целта са необходими 3 до 5 г мазнини. Каротиноидите, които са характерни за оранжевите и червените храни, са антиоксиданти и предпазват от болести.

Друго много подходящо съчетание е на мляко и мед. Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която изгражда два хормона в мозъка - серотонин и мелатонин. Въглехидратите, като тези в меда, улесняват усвояването на триптофана, защото освобождаването на инсулин намалява съперничеството на други аминокиселини.

Много полезна комбинация е на банани и кисело мляко. Киселото мляко е богато на калций. От научни изследвания е известно, че храните с инулин, като бананите, помагат за неговото усвояване.

Зеленият чай трябва да се пие с лимон, защото той улеснява усвояването на антиоксидантите. Много здравословна комбинация е на зелен фасул и карфиол. Зеленият фасул съдържа желязо, а карфиолът - вит. С, който улеснява неговото усвояване.

Куркумата и черният пипер също са добра комбинация. Куркуминът в куркумата има противовъзпалителни свойства, но се усвоява трудно. Това става по-лесно при наличието на пиперин, на който е богат черният пипер.

Отлична комбинация е сьомга със сметана. Сьомгата е сред малкото храни, съдържащи вит. D. Той улеснява усвояването на калций, на който е богата сметаната.