Никотинамид мононуклеотид (НМН) забавя влошаването на функцията на черния дроб и очите, намаляването на костната плътност и забавянето на метаболизма, както и компенсира загубата на енергия, смятана за основна причина за стареенето на тялото, обясняват учените.

Те тествали съставката с възрастни мишки, за да разберат дали ще успее да забави процеса на физическо остаряване и същевременно да забърза метаболизма им до нивата на доста по-младите екземпляри. След разтварянето й във водата им за пиене, тя навлизала в кръвта в рамките на три минути и се превръщала в никотинамид аденин динуклеотид (НАД) - основен елемент при произвеждането на енергия.

"Намерихме начин да забавим влошаването на физиологичното състояние у възрастните мишки. Това означава, че те имат метаболизъм и енергийни нива като тези на младите мишки", казва авторът на проучването професор доктор Шиничиро Имаи от Вашингтонския университет.

"И тъй като човешките клетки имат същия процес на енергийна продукция, се надяваме, че ще успеем да приложим метода, за да могат възрастните да имат по-здравословен живот и да се чувстват по-добре", добавя той.