Затова децата не обичат зелените храни, твърдят италиански учени. Цветът ни насочва дали да ядем нещо, защото храната се възприема първо с очите. Хората естествено предпочитат да избират червени храни като месото пред зелени като броколито.

"Според някои теории, зрителната ни система е еволюирала, за да идентифицира лесно по-хранителните плодове и зеленчуци от околната зеленина" - каза Рафаела Румиати, професор по когнитивни невронауки и координатор на изследването от Международния институт за авангардни изследвания в Триест.

"Ние сме визуални същества, за разлика от животни като кучетата, които разчитат повече на обонянието. Особено ефикасно разграничаваме червеното от зеленото"
, допълни тя, цитирана от БТА.

Колкото по-червена е една храна в непреработен вид, токова по-вероятно е тя да е богата на калории. Зелените храни обикновено са диетични. Това е вярно и за обработените храни, макар и цветът там да губи ефективността си като индикатор за калории. Инстинктивно обаче хората продължават да търсят червено и в готвената храна.

Предпочитането на червено пред зелено не се наблюдава при други предмети. Учените са работили с няколко доброволци, които са оценявали различни храни по снимки.