Това коментира пред БТА библиотекарят в Детски отдел на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" в Ловеч Детелина Еврева.

Книгата развива у децата умствена и емоционална интелигентност. Затова досегът до нея трябва да бъде още в бебешка възраст. С красивите си илюстрации и прекрасни истории детската книга създава условие за емоционално развитие на детето, отбелязва Детелина Еврева.

По думите й децата са привлечени от веселите и смешни истории, от тънките богато илюстрирани книжки с малко текст. Искат да четат модерни приказки и истории и да се чувстват възрастни. Не обичат да бъдат подценявани, казва експертът.

На детето трябва да се дават таблети и други нови технологии от 13-14 -годишна възраст, когато е станало устойчив читател

Когато предлагаш на детето електронен четец, то не може да усети книгата. Факт е, че губи концентрация. Сегашните деца са по-хиперактивни, по-различни, просто са друго поколение, казва библиотекарката. Новите технологии според Еврева пречат за израстването и концентрацията на децата.

Според нея на детето трябва да се дават таблети и други нови технологии от 13-14 -годишна възраст, когато то е станало устойчив читател, т. е. майстор на четенето - не се замисля за големината и дебелината на книгата, а за историята в нея. Когато то вижда родителите си да четат, когато от бебешка възраст се запознава с книгата, когато получава като подаръци книжки, тогава в него се възпитава влечение към четенето. Започва да изпитва интерес и да разбира буквите. Много често децата сами се научават да четат, защото са проявявали интерес към книгата, счита Еврева.

Детето трябва само да си избира книга

Има тенденция родителите да налагат мнението си какво да четат децата. Тук няма забранени книги и най-добре е детето да се остави само да си я избере. Така то поема отговорност. Повечето родители искат децата им да прочетат това, което те са чели като малки. Те обаче имат други любими книги, тяхна си класика, коментира специалистът. Тя добави, че ако един автор е качествен, децата го оценяват и го четат. Младата публика е най-безкомпромисна и точна.

Наблюдава се бум в издаването на детска художествена литература

Според експерта през последните години има бум и в българското, и в световното книгоиздаване по отношение на детска художествена литература. "Неща, които се издават в последните години, са високо художествени, много добре направени и са подходящи както за деца, така и за възрастни", заявява Еврева, като дава за пример книгата "Чудо" на Ар Джей Паласио - историята на едно различно дете. По нейни наблюдения хора, които са правили комикси, вече са започнали да издават книги. Такъв е случаят с "Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини, която води класацията за най-четена книга, както и "Тими Провала" на Стефан Пастис.
"Тенденцията е книгата да изглежда дебела, но по-лесно да се чете. Интересен е и Дейвид Уолямс с "Бабата бандит", "Момчето с роклята" и "Г-н Смръдльо".

Сред най-четените автори от малките читатели са още Юлия Спиридонова, Сотир и Пенко Гелеви, Весела Фламбурари, отбеляза експертът.

Общо в Детски отдел на Ловешката библиотека има около 40 хиляди книги. Регистрираните читатели са 738, като най-малкият е бебе. През последните години обаче се забелязва отлив на цели семейства, които заминават за чужбина или за София.