Това установиха изследователи от Политехническия институт в Устър, Масачузетс, когато доближиха горелка до дръвче в импровизирана всекидневна и заснеха видео с резултатите от експеримента.

Вижте коледните елхи по света >>

Изминаха само 63 секунди, преди цялата стая да бъде погълната от пламъци. Първоначално се възпламениха долните клончета, а секунди по-късно пламъците бяха върху подлакътниците на фотьойл и се издигаше гъст дим.

За опита учените използваха прибраната в стаята за експерименти отсечена елха, която не беше поливана от три седмици. Те проведоха теста в присъствието на пожарникари. Пресъздадени бяха условията, в които хората украсяват домовете си за празниците.

"Беше доста обезпокоително и изненадващо за нас да видим как от подпалването до избухването на пожара минават само 63 секунди. Започнахме да мислим за тези 63 секунди - това е времето, в което трябва да излезем от къщата, да алармираме и да повикаме пожарникари. 63 секунди не са никак много време", каза Реймънд Ренелоун, директор на лабораторията за защита от пожарите към Политехническия институт.

Началникът на противопожарната служба в Масачузетс Питър Остроски каза, че най-добрият начин да се предотвратят пожари заради елхи, е те да бъдат поливани всеки ден, да бъдат поставени далеч от източници на топлина и да се изнесат от домовете веднага след празниците, пише БТА.

Също така е добре да изключваме светлините на дръвчето, когато излизаме навън или си лягаме.

По данни на Националната асоциация за противопожарна защита елхи са причинили средно 210 пожара на жилища годишно в периода между 2009 г. и 2013 г. в САЩ. При тях са загинали седем души, ранени са 19, а имуществените щети са възлезли на 17,5 милиона долара.