Децата, чиито майки са приемали високи дози рибено масло през последните 3 месеца от бременността си, са с по-малък риск от хронични проблеми с дишането или от астма, докато навършат 5 години, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА.

Предишни изследвания показаха, че недостигът на омега-3 мастни киселини по време на бременността може да повлияе върху риска от астма за бебетата. Не е ясно каква е причината за това. Едно от предположенията е, че рибеното масло намалява възпаленията.

Новото изследване на учени от университета в Копенхаген обхванало около 700 жени, които ежедневно приемали 2,4-грамови добавки, съдържащи рибено масло или зехтин, през третото тримесечие от бременността си. Единствено учените знаели какви са приеманите добавки, докато децата не навършили 5 години. Майките си водели бележки за случаите, при които децата им са имали дихателни проблеми в разстояние на най-малко три дни.

Оказало се, че 17 % от децата, чиито майки приемали рибено масло, развили дихателни проблеми, докато това се отнасяло за 24 % от децата в контролната група. Сред децата, чиито майки приемали рибено масло имало по-малко бронхити, случаи на пневмония и други подобни инфекции.

В почти всички случаи намаленият риск е свързан с деца, чиито майки били с най-ниско ниво на омега-3 мастни киселини в кръвта си в началото на изследването. Резултатите от него са публикувани в New England Journal of Medicine.