Д-р Сара Елис и д-р Лизи Роу разработиха първия диетичен план за котки на базата на научни данни. Той имитира начина, по който животинките се хранят в природата. Според ветеринарите, ако препоръките им бъдат спазвани, любимците ни ще са не само по-здрави, но и по-щастливи.

Идеята е не само котките да получават храна по-често, но и да им се налага да я търсят. Това може да бъде постигнато както със специални хранилки, така и като храната им бъде поставяна на различни места. Котките трябва да бъдат насърчавани да се катерят, ловуват, изследват и играят в безопасните условия на дома им, препоръчват ветеринарите. Подобни дейности допринасят много за добрата им физическа и психическа форма.

Обичайният живот на днешните домашни котки не ги стимулира достатъчно умствено и те ядат прекалено много. Промяна в начина на храненето може да реши проблемите, причинявани от това, че котките получават храната си наготово и нямат възможност за взаимодействие с околната среда.

"Начинът, по който храним котките си, не съответства на природата им. Котките са се променили малко от селективното отглеждане при опитомяването им и затова имат инстинктивна необходимост да ловуват. Съвременният начин на живот може да е опасен за домашните любимци. Със съвсем малки и прости промени, можем да им помогнем да живеят по-здравословно, щастливо и по-дълго", казва д-р Елис, цитирана от БТА.