В колекцията на "Прада" за сезона есен/зима 2017-2018 г. преобладават кожени и велурени облекла. Дори обувките и чехлите са с кожа, съчетани с къси шарени чорапи.

Вижте снимки >>

"След поредица грандиозни дефилета, почувствах нужда да направя тъкмо обратното - да представя колекция, в която доминира простото и скромно облекло", заяви 67-годишната Миуча Прада, която ръководи модната къща, основана от дядо й през 1913 г.

Сака и палта от кожа или туид се съчетават с ризи и пуловери с V-образно деколте. Манекени и манекенки дефилираха заедно на подиума. За мъжете са проектирани дълги панталони, носени в комбинация с ботинки, а за жените - поли от кожа или туид, които стигат до коляното и в някои случаи са с цепка отпред. Представени бяха също велурени якета, пуловери от ангорска вълна. Някои манекенки носеха колиета от дървени елементи или раковини.

За първата си колекция за "Салваторе Ферагамо" френският дизайнер Гийом Меян е почерпил вдъхновение от историята на модната къща, пише БТА. Около 30-годишният Меян си е представил как през 20-те години на миналия век младият по онова време Салваторе Ферагамо пристига в Ню Йорк облечен в елегантен костюм, който контрастира със стриктното облекло на нюйоркчани. Ферагамо е проектирал обувки за звезди на киното като Грета Гарбо, Ава Гарднър, Катрин Хепбърн и Гари Купър.

Заимствайки някои неща от тази епоха, Меян, който е работил за "Вюитон", "Ив Сен Лоран" и "Ланвен", е проектирал впечатляваща колекция. В нея доминират силуети, които са едновременно класически и съвременни. Представени бяха класически дълги палта с широки ревери, облекла от кариран плат или жакард в сиво и жълтокафяво.

Пуловерите с едри плетки и ципове са носени в панталоните и в комбинация с къси връхни дрехи. Саката са вталени, а редица облекла са прилепнали към тялото. Вниманието привлякоха също якета с украса от цветна бродерия.