Това показва изследване на новозеландските учени Ник Уилсън и Ан Тъкър. С него те искат с него да привлекат вниманието не само към рисковете за здравето на легендарния шпионин, но и за хората, които се вдъхновяват от него, пише БТА.

Учените правят изводите си на базата на 24 филма за Джеймс Бонд. Тютюнопушенето във филмите за Джеймс Бонд продължава да е проблем от гледна точка на общественото здравеопазване заради голямата им популярност. Макар и самият супершпионин да отказа цигарите още след филма "Не умирай днес"от 2002 г., здравето му продължава да е застрашено, защото много от момичетата му пушат. Рискът все пак намалява заради краткостта на тези връзки.

Джеймс Бонд пушеше много във филмите от 60-те години на миналия век. Имаше дори шпионски инструменти, скрити в цигара. Димът във филмите за него намаля с времето заради общественото неодобрение.

Момичета на Бонд обаче още пушат, като във филма "007 Координати: Скайфол" от 2012 г. Лошият навик на Джеймс Бонд не съответства на демонстрираната му добра физическа форма, но е в унисон с изпълнения му с рискове живот. Освен че бяга от куршуми и преследвачи, агент 007 пие много мартинита и често шофира прекалено бързо, а някои от любовниците му са се опитвали да го убият или заловят, подчертават авторите.