Японски учени оспориха идеята, че кучетата са по-интелигентни от котките, като изтъкнаха, че писаните не им отстъпват в някои тестове за памет, съобщи Би Би Си.

Изследване с 49 домашни котки показа, че те могат да си припомнят приятни преживявания, например как са яли нещо хубаво. Кучетата също притежават такава памет, наричана епизодична - уникален спомен за специфично събитие. Хората често възпроизвеждат важни за тях събития, например първия си работен ден или сватба в семейството, чрез това какво са яли на закуска. Тези спомени са свързани с индивидуалното възприемане и са уникални за всеки човек.

Сахо Такаджи, психолог от университета на Киото, каза, че и котките като кучетата имат спомени за единични преживявания, което означава, че те може да имат епизодична памет, подобна на човешката.

Котките в японското изследване са преминали през тест дали си спомнят от коя купичка са яли и коя не са докоснали 15 минути след храненето. Резултатите показват, че писаните си спомнят информация за "какво" и "кога", което означава, че имат епизодична памет, съобщават от БТА, цитирайки АП.

Според учените те могат да помнят много по-дълго от краткия период в теста. Котките освен това не отстъпват на кучетата в различни умствени тестове, като реакция на жестове, лицеви изражения и емоции.