Женското биле, известно още като сладък корен и сладник, от векове се използва за лечение на храносмилателната система и язви, прочиства дихателните пътища, черния дроб, бори гъбичките и заздравява имунната система.

Но за същата билка народната мъдрост ни учи, че е много силна и трябва задължително да се избягва при бременност, хора с високо кръвно и сърдечни проблеми, и диабет.

Защо женското биле е толкова опасно при бременност

Женското биле е естествено подсладено с глициризинова киселина, която може да е вредна за фетуса, когато е приемана в големи количества по време на бременността. Известно е, че глициризиновата киселина усилва ефекта от хормона на стреса кортизол, като потиска ензима, който го дезактивира. Кортизолът е от съществено значение за развитието на фетуса, но може да е вреден, ако е в големи количества.

Глициризиновата киселина може да увеличи кръвното налягане и да стане причина за по-кратка бременнност.

Продължителният й ефект върху фетуса обаче досега не бе изследван, съобщават от БТА. Нови тестове обхванали 378 13-годишни деца чиито майки по време на бременността си консумирали големи количества женско биле - над 500 милиграма седмично, малки количества женско биле - по-малко от 249 милиграма седмично, или въобще не го консумирали.

Оказало се, че децата, които били изложени на ефекта от големи количества женско биле в утробата, се справили по-лошо на тестове за когнитивни способности в сравнение с връстниците си, които били изложени на ефекта от малки количества женско биле или въобще не били изложени на подобен ефект. Различията между двете групи участници били значими и се изразили в намаляване на коефициента на интелигентност с около 7 пункта. Децата, които били изложени на ефекта от големи количества женско биле, освен това се справили по-лошо на тестове за запаметяване и имали повече симптоми на разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност. Резултатите показали също, че момичета навлезли по-рано в пубертета, след като били изложени на ефекта от големи количества женско биле в утробата.