Петият том от сагата, озаглавен "Мъжът, който търсеше сянката си", ще бъде публикуван на 7 септември.

Негов автор, както и на предишния, е бившият журналист Давид Лагеркранс, който стана известен, след като написа биографична книга за футболиста Златан Ибрахимович.

В началото на новата книга Лисбет излежава присъда в затвор и прави всичко, което е по силите й, за да избегне конфликтите между затворнички, се казва в комюнике на издателството "Норстед".

Поредицата книги "Милениум" е замислена от Стиг Ларшон, който умира през 2004 г., след като е предал ръкописите на включените в нея три романа. Ларшон не става свидетел на успеха на трилогията си за Лисбет Саландер и разследващия журналист Микаел Блумквист, по която има две филмови адаптации.

Публикуването на четвъртия том от "Норстед" през 2015 г. не беше посрещнато ласкаво. Бившата приятелка на Стиг Ларшон, която бе изключена от наследството му, тъй като двамата не са се женили, отбеляза, че това е комерсиален проект. Близки на писателя пък коментираха, че напомня "ограбване на гроб".

Петият том, който ще представи буйното детство на Лисбет Саландер, би трябвало да е предпоследният роман от сагата, написан от Лагеркранс.

"Искам да се заловя с други неща, да бъда независим. Много писатели пишат по една и съща тема, книга след книга. Изпитвам уважение към тях, но желая да се захвана с нещо ново", довери той пред в. "Дагенс нюхетер".

Четвъртият том от сагата - "Онова, което не ме убива", бе публикуван в 47 страни и от него са продадени 6 милиона екземпляра.