Препоръката на проф. Салим Юсуф за завишаване на дневното количество сол се основава на доклад на работна група от експерти от няколко международни организации. Той е публикуван в европейското списание по сърдечно здраве "European Heart Journal" и обръща внимание върху потенциалната опасност от твърде занижения прием на натрий, пише БТА.

Специалистите призовават за допълнителни изследвания, защото според тях намаляването на солта до сега препоръчваното количество е с "неясен ефект" за сърдечното здраве.

При количество под три грама натрий дневно се нарушава естественият баланс на тялото и се увеличават инфарктите и сърдечната недостатъчност, както и смъртността. В препоръчваното количество от 3 до 6 г сол, натрият е под тази граница.

Проф. Салим Юсуф препоръчва дневното количество сол да е между 7,5 и 12,5 г, което е равно на 3 до 5 г натрий.

Диетоложката Алисън Тедстоун обаче не е съгласна с тази препоръка, защото така има опасност от повишаване на кръвното налягане и оттук на риск от сърдечносъдови заболявания, инсулти и инфаркти.