Учени проучили случаите, свързани с най-бързо разпространение на заболяването, при които смъртта настъпва един месец след диагностицирането му. При тези случаи малките пациенти дори нямат време да се подложат на лечение или да бъдат включени в клинични изследвания, които биха могли да спасят живота им, пише БТА.

"Младеж бе засегнат от левкемия, но когато го прегледахме, заболяването бе в толкова напреднал стадий, че редица органи престанаха да функционират и той почина около 24 часа по-късно. Исках да идентифицираме застрашените деца с надеждата, че прилагането на терапия все още има шансове да бъде успешно",  заяви ръководителят на изследването Адам Грийн от Детската болница на Колорадо.

Учените проучили голяма база данни, при които се споменава за 36 000 случая на заболявания от рак сред деца в САЩ между 1992 г. и 2011 г. Дотогава повечето данни за ракови заболявания сред деца били свързани с клинични изследвания, целящи да се тестват експериментални терапии.

Проучените сега данни показали, че 6,2 на сто от засегнатите от остра миелобластна левкемия деца бързо са застигнати от смъртта, при едва 1,6 на сто от участвалите в клинични изследвания малки пациенти. Учените констатирали, че случаите на бърза смърт сред деца в базата данни са 3-4 пъти повече в сравнение с онези в клиничните изследвания.

"Повечето от онова, което знаем за умрелите от рак деца, е свързано с клинични изследвания, при които следенето на здравословното им състояние е по-задълбочено в сравнение с това на неучаствалите в подобни изследвания малки пациенти. Споменатите в базата данни деца не оцеляват достатъчно дълго, за да бъдат включени в клинични изследвания", отбеляза Грийн.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Oncology.