Въпросното правило гласи, че падналите на земята или пода хранителни продукти могат да се консумират, ако бъдат вдигнати след само 5 секунди. Това е така, защото микробите, които за този период могат да преминат в падналата на земята храна, са толкова малко, че ще бъдат унищожени от стомашния сок.

"Очевидно е, че не трябва да се консумира храна, върху която има полепнал слой мръсотия. Но от научна гледна точка, ако няма видими признаци на замърсяване, вероятността вредни бактерии да попаднат за няколко секунди в храната е съвсем малка", поясни Хилтън, цитиран от БТА.

При това професорът прави уговорката, че все пак има риск, свързан с консумацията на паднала на земята храна.

"Това не означава, че микроби изобщо не могат да преминат от пода в падналата на него храна", отбеляза ученият.

Хилтън направил допитване сред 2000 души. 79 на сто от тях казали, че не се гнусят да ядат паднала на земята храна и че поне веднъж им се е случвало да го сторят.