Новосформираният Консорциум на медицинската общност за климата и здравето в САЩ, включващ 11 медицински асоциации, отбелязва, че са се увеличили случаите на астма и че все по-често се регистрират белодробни, сърдечни и инфекциозни заболявания.

Целта е да се лансира кампания, която да подтикне политиците да опознаят свързаните с климатичните промени опасности за здравето и да разберат какво трябва да се направи, за да се намали евентуалният им ефект.

Мерките предвиждат да се ускори преминаването към ползване на чисти енергоизточници и към промяна на някои навици на американците, които са приканени да се придвижват по-рядко с автомобил, и да го правят по-често с велосипед или пеша.

"Навсякъде в страната лекари констатират, че климатичните промени разболяват все повече американци", заяви д-р Мона Сарфати от консорциума,  - "Това се вижда всеки ден при рутинни медицински прегледи. Най-засегнати са децата, възрастните хора, най-уязвимите от икономическа гледна точка американци, страдащите от хронични заболявания, чернокожите."

Докладът ще бъде раздаден на членовете на американския Конгрес, доминиран от републиканците, много от които са скептично настроени, що се отнася до климатичните промени. Докладът фокусира вниманието върху опасностите за белодробното и сърдечното здраве в резултат на горските пожари и замърсяването на въздуха, свързано с климатичните промени, както и върху вредния ефект от зачестилите горещини върху човешкия организъм. Отбелязва се увеличаването на заболяванията, причинени от кърлежи, като например лаймска болест, и от комари, които са вектори на западнонилската треска, болестите денге и зика, допълват от БТА.