83-годишният режисьор трябва да изчака три месеца, за да разбере дали съдебното му дело за изнасилване отпреди 4 десетилетия е приключило, без да трябва да излежи допълнително време зад решетките в САЩ.

Калифорнийски съдия отказа да вземе незабавно решение, пише БТА. Съдия Скот Гордън от Върховния съд в Лос Анджелис изслуша аргументите на следователите и на адвоката на Полански по това дело, но каза, че си запазва правото да вземе решение до 90 дни. Решението ще е писмено.

Адвокат Харланд Браун настоява Гордън да постанови, че Полански е изтърпял своето наказание зад решетките през 1977 г., когато излежа 42 дни преди присъдата си за насилие над 13-годишно момиче.

"При подобно решение режисьорът на филма "Бебето на Роузмари" би могъл да се върне в САЩ, за да чуе присъдата си", уточни адвокатът.

Прокурори в Лос Анджелис заявиха, че Полански не трябва да е обект на специално отношение и че не трябва да има обсъждания каква може да е присъдата му, докато той не се върне в САЩ.

Полански, чийто филм "Пианистът" бе отличен с "Оскар" и "Златна палма" в Кан през 2002 г., иска старото дело да бъде приключено, за да може да пътува свободно, без страх от екстрадиране, а и да се върне в САЩ и да посети гроба на убитата си съпруга Шарън Тейт.

Той отдавна плати обезщетение на изнасиленото 13-годишно момиче Саманта Геймър. Тя многократно е казвала, че дългото му изгнание е достатъчно наказание за стореното.