Целта на деня е да привлече вниманието на обществеността към проблема за достъпа на хората до чиста питейна вода, към значимостта на опазването и съхранението на запасите от прясна вода и на водните ресурси като цяло.

Темата на Световния ден на водата за 2017 г. е "Да пестим водата". От ООН призовават да намалим загубите на вода и да увеличим обема на нейната преработка, пишат от БТА.

Цели 70 % от земната повърхност са заети от вода. Само 2,5 % от това количество е прясна вода, почти две трети от която се намира в полярните ледници. Основните източници на вода за човека са реките и езерата, а също почвената влага и подземните води. Най-големият природен резервоар на прясна вода е разположеното в Източен Сибир езеро Байкал (20 % от световните и 80 % от руските запаси на езерна прясна вода).

Но прясната вода е разпределена по земното кълбо неравномерно и много страни в настоящето се сблъскват с липсата й. В Европа и Азия, където живее над 70 % от населението на света, се намират само 39 % от речните води. Според Световната здравна организация (СЗО) и Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) в днешно време достъп до питейна вода в близост до местата на пребиваване нямат около 663 милиона човека, 80 % от които живеят в селските райони.

Около 1,8 милиарда души са принудени да използват вода, замърсена с фекалии, което създава риск от заразяване с холера, дизентерия, тиф, полиомиелит и др. Най-голям е този проблем в Африка. Ежегодно от недостиг на чиста вода или от заболявания, възникнали след използването на замърсена вода, на континента умират около 5 милиона души.
ИЗБРАНО