Национална мрежа за децата обяви старта на номинациите за наградата "Герой на децата" - най-авторитетното признание за ангажираност с живота и благосъстоянието на децата у нас. Призът се връчва в рамките на традиционните годишни награди "Златна ябълка", с които Мрежата за децата отличава организации и личности с принос за бъдещето и развитието на децата в България.

Кой е Героя на децата? Това е личност, повлияла положително върху живота на децата в областите на здравеопазването, образованието, възпитанието и правосъдието. Човек, чиито идеи, инициативи и работа, са променили мисленето и средата, така че децата да получават повече внимание, подкрепа, и възможности за развитие. Наградата на Национална мрежа за децата цели да привлече заслужено обществено признание към обикновени личности, които проявяват гражданска активност в някоя от горепосочените области.

Номинациите за "Герой на децата" се приемат до 1 май 2017 г., като е необходимо да се попълни формата за номиниране в сайта (nmd.bg) на наградите. Изборът на победителя ще бъде направен след онлайн гласуване, което ще продължи до 24 май 2017 г.

Ежегодната церемония по връчването на наградите на Национална мрежа за децата "Златна ябълка" ще се проведат за седми пореден път в навечерието на Деня на детето на 31 май в София. Целта на инициативата е да фокусира общественото внимание върху личности, организации и институции с принос за благосъстоянието на децата и техните семейства.

Наградите се връчват в осем категории: "Герой на децата", "Болница", "Училище", "Община", "Журналист", "Благотворител", "Наградата на младежите от Мегафон" и "Награда за цялостен принос".

Кои са Героите на децата през годините?
2016 – Вера Кирилова от Националния алианс за работа с доброволци – Пловдив, която работи с много доброволци и подпомага работата с деца в неравностойно положение.
2015 - "Герои на децата" станаха майките на децата с увреждания за ежедневния героизъм, който проявяват, за да се грижат за децата си.
2014 - Екипът на 40 СОУ “Луи Пастьор” в София за това, че успя да спаси едно умиращо училище. 
2013 - Дарин Маджаров - създател на сайта Уча.се.
2012 - Илияна Кълева - лекар-педиатър от "Бърза помощ", осиновила четири деца.