1. Как да направим "златно яйце"

Поставете яйцето в дамски къс найлонов чорап. Придвижете го по средата и прихванете краищата на чорапа, след което завъртете, като навиете плътно до самото яйце свободните краища. Повторете го няколко пъти в двете посоки.

Сега е моментът да сварите яйцето. След като го обелите, ще видите, че белтъкът и жълтъкът са се смесили и сега имате едно необичайно, изцяло жълто яйце.

2. Как да отделим бързо жълтъка от белтъка


Счупете в предварително приготвен съд яйцата, като се стремите да не спукате мехурчето на жълтъка. Вземете празна малка пластмасова бутилка от минерална вода, допрете я до един от жълтъците и стиснете бутилката. Задръжте така, жълтъкът ще остане в бутилката. Над друг съд отпуснете бутилката и жълтъкът ще падне вътре.

3. Как да разберем дали едно яйце е прясно или развалено

Напълнете чаша с вода и пуснете яйцето вътре, ако падне на дъното, значи яйцето е прясно. Ако изплува обаче на повърхността, значи е развалено.

4. Как да обелим лесно

Сварете яйцето, след като е готово, извадете и охладете. След като е достатъчно изстудено, сложете го на гладка повърхност и притиснете така, че черупката да се пропука, продължете да го търкаляте, като притискате леко с ръка, докато цялата черупка се напука. Отделете черупката.

5. Колко минути да варим яйцето, за да добие желаната от нас твърдост

5 минути - яйцето е рохко
8 минути - яйцето е "мазно". Жълтъкът е не е течен, но не е и твърд.
10 минути - яйцето започва да става твърдо. На местата, където жълтъкът се докосва в белтъка е твърдо сварено, във вътрешната част е по-меко.
12 минути - яйцето е твърдо сварено



ИЗБРАНО