Нелогичният резултат е много важен за планирането на бъдеща мисия до Червената планета, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА. Необходимото количество вода трябва да бъде предвидено от космическите агенции, тъй като полетът ще бъде дълъг. В двете посоки той ще е поне 510 дена.

Специалистите мислеха, че солта увеличава количеството на изпитата вода. Учените от Германия, САЩ и други държави обаче установиха, че храната с много сол има точно обратния ефект върху участниците в експеримента - 10 мъже, живели в запечатано помещение и получавали контролирана храна 205 дена.

Участниците в експеримента са пиели по-малко вода и са задържали повече течности, въпреки че са произвеждали повече урина. Те са усещали и повече глад, когато храната им е била по-солена.

Изследването е повторено с мишки със същите резултати.

Учените са тествали три дози сол - две, каквито хората обикновено приемат (12 г и 9 г), и една според насоките за здравословно хранене (6 г). Дори най-голямото количество не е стряскащо. При 510 дена, колкото ще е двупосочен полет до Марс, ефектът ще се натрупа. Той се наблюдава още от 12-ия ден.

Учените изтъкват, че бъбреците са много ефикасна "биологическа бариера, предназначена да запазва водата".