Лошите момчета на българското кино и театър Асен Блатечки и Калин Врачански вече са в САЩ за своето голямо турне със спектакъла "Емигранти". Билетите за първите представления бяха разпродадени, а дългоочакваното им турне в САЩ и Канада ще продължи до 7 май.

Вижте снимки >>

В Сиатъл ги посрещнаха ги с топъл хляб, сол, Великденски яйца и курабийки... и препълнена зала.

"Хората на изкуствата би трябвало да имат някакви предизвикателства, не просто да обслужват желанията и настроенията на публиката и точно поради тази причина решихме да дойдем с този текст. Не с някоя смешка, на която всички със сигурност много ще се радват. Искахме да дойдем с нещо сериозно и вълнуващо. Хората ще се развълнуват и същевремено забавляват!", казаха актьорите пред Галина Петров от BG VOICE по повод гастрола си.

Пиесата е надникване в емигрантското съжителстване на интелектуалеца (Калин Врачански) и прототипа на Бай Ганьо (Асен Блатечки). Писана през 70-те от известния полски драматург Славомир Мрожек, сценарият поднася житейски истини и шеги актуални и днес. Великолепен спектакъл за свободата, добротата, благородството, прошката и Бог, за нуждата от нежност, близост и топлота.

Вижте ТУК всички представления на "Емигранти" в Северна Америка:

"Аз съм се срещал с много българи като бях тук по повод "Оскарите и представянето на филма "Съдилището".

Българите в Ню Йорк са абсолютно същите като в България. Едно към едно. Тук абсолютно си има една малка Българийка. Но ми прави впечатление, че специално българите в Ел Ей не са общност. Не знам дали е за добро или за зло, но те въобще не се познават. А пък всички останали националности се подкрепят изключително много", сподели Асен Блатечки.

Неслучайно българската общност там има инициатива да се построи най-голямото българско училище извън граници със своя собствена сграда. Идеята е да се обединят около един такъв център за българска култура, изкуство и знание.

"Много хубаво е хората тук да не забравят корените си, да има една история, която да се предава от поколение на поколение." Който няма минало, няма бъдеще. Хората трябва да пазят българското си, особено когата са извън България", подкрепиха каузата двамата актьори.

Двамата любимци на публиката планират следващото голямо турне на спектакъла да бъде в Европа. След гурбета в Америка можете да гледате актьорите в дългоочаквания филм на Блатечки "Бензин".

Премиерата ще е на 16 май във Варна, на 18-и в София, след което лентата тръгва по всички български кина едновременно.

"Аз си мисля, че съм постигнал поне 80 процента от това, което съм си представял във филма, което ме прави много горд и щастлив от този факт. Но ще се гордея ако филма има зрителски интерес, ако се случи да няма билети за някоя прожекция", каза Асен Блатечки по повод режисьорския си дебют в киното.