Не е задължително обаче всеки спор да се превръща в скандал. От inc.com, цитирани от expert.bg, ни съветват по деликатен начин как да водим дебат с шефа.

1. Използвайте аз-изявления

За да избегнете критики и прехвърляне на вина, когато искате да съобщите лошите новини, употребявайте по-често така наречените „аз-изявления".

„Чувствам, че нашите служители предпочитат да не изказват мнение, защото се страхуват да не бъдат критикувани.“ В това изречение се вижда, че вие предлагате личната си гледна точка, без да прехвърляте отговорността върху някой друг. Аз-изявленията оставят достатъчно място за свободно обсъждане и тълкуване на различните версии на истината.

2. Потърсете общ език

Когато дискутирате даден проблем, припомнете на вашия началник, че имате общи цели, с помощта на конкретно действие или решение. Използвайте вашите допирни точки и общи интереси, за да насочите разговора в посоката, в която желаете. Не пропускайте възможността да подкрепите казаното с реални данни!

По-вероятно е шефът ви да обърне внимание на някой, който е готов да оспори неговото решение с факти и предложения за промяна, особено в случаите, когато неговият изобор касае общото благо.

3. Задавайте въпроси

Обикновено шефовете знаят повече от вас. Уверете се, че наистина сте прав, преди да отидете да дискутирате даден проблем с тях. Опитайте да си представите по-голямата картина и позицията, която заемате вие и вашите колеги, в очите на по-висшестоящите мениджъри.

Задаването на полезни въпроси може да отвори очите на вашите началници и те сами да видят, че грешат, без да ви се наложи да го изтъквате пред тях.

4. Предложете решения


Ако сте готови да изкажете мнение, значи сте готови да понесете отговорност за него. Дори в случаите, в които шефът ви е единственият виновник за лошия избор, всички заедно трябва да помогнете на компанията да се справи с проблема и да продължи напред.

Ако подходите добронамерено към ситуацията, добрият шеф ще ви бъде благодарен за вашата откровеност и отдаденост. Компанията ви ще има по-голям шанс за успех, а началникът ви ще си извлече нужните поуки от преживяното.