Бъдещата звезда на класическата музика Мария Славова спечели Голямата награда на Фондация “Стоян Камбарев” за полет в изкуството в силна конкуренция с още четирима номинирани млади творци. Името на победителя бе обявено от Маргарита Сакскобурготска, която лично връчи прекрасната статуетка, изработена от художника Кольо Карамфилов.

Вижте снимки >>

Освен бронзовата статуетка и паричната премия от 3000 лв., Мария получи и много специални награди, връчени ѝ от г-жа Яна Генчева, директор на Клубовете на Зонта Интернешънъл в България и уникалния музикален талант Теодосий Спасов – директор на Музикална къща БНР. Мария ще е поредното младо музикално откритие на фондацията, което ще бъде специален гост на концерт на Камерен Оркестър Софийски солисти с диригент проф. Пламен Джуров. Младата изпълнителка ще бъде и музикална звезда на Първият Благотворителен бал на Фондация „Стоян Камбарев” в Лондон на 20-ти юни, в един от най-престижните частни клубове в центъра на британската столица, където я очаква и незабравим 4-дневен творчески уъркшоп.

Президентът Росен Плевнелиев, верен приятел на фондацията и почетен гост на събитието, редом със Симеон Сакскобурготски, откри церемонията с искрено обръщение:
"За да полети един човек, трябва да вдигне високо летвата на собствената си амбиция и трябва да си повярва. Трябва да си повярваме, да погледнем напред и нагоре. Да се изправим срещу летвата, да я вдигнем високо, да отскочим, защото само тези, които отскачат ще полетят."
 
Традиционната награда за изкуство на официалния партньор на събитието УниКредит Буланк тази година бе връчена от г-н Енрико Минити – главен оперативен директор и заместник-председател на УС на банката. Получи я забележителният млад художник Радослав Нинов-Руди,  който ще реализира своя самостоятелна изложба с издаване на луксозен двуезичен каталог в галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио. Малко преди това номинацията му бе обявена от енигматичната българска актриса Силвия Лулчева и меценатът и колекционер Николай Неделчев, главен изпълнителен директор на Publicis One Bulgaria – официален комуникационен партньор на фондацията. Специалната му награда бе връчена от Рени Шишкова – собственик на галерия “Червеното пони”, едно от най-елитните частни арт пространства в Стария град на Пловдив, където Радо бе поканен също да осъществи своя изложба. Фондация “Стоян Камбарев” се ангажира и със задачата да покани меценати и колекционери, които да се запознаят с творчеството на младия живописец.

Едно от младите лица на основния ни медиен партньор БНТ Анна Ангелова и изгряващата звезда на европейското кино – българският актьор и продуцент живеещ в Лондон Юлиан Костов, връчиха номинацията на социално-ангажирания млад кинорежисьор със собствен стил Христо Симеонов. Той ще има възможността да се включи във вълнуващ актьорски кино уъркшоп в Ню Бояна студио, в който да развие уменията си на общуване с актьори. Операторът, продуцент и член на Фондацията Иван Тонев даде на Христо специалната награда на Арс Диджитал студио, а именно аудио постпродукция на следващите му филми. Фил Рот, собственик на UFO Film and Television Studios предостави два снимачни дни, в които Христо ще може безвъзмездно да използва избран от него декор в студиото, с осигурени реквизит, гардероб и снимачна техника.

Първата куклена актриса, приветствана в семейството на Фондацията, е шеметната Ралица Стоянова. Номинацията ѝ бе връчена от г-жа Весела Барбукова – директор на медийния партньор на фондацията - InLife Tv, и един от най-ярките и обичани български театрални и кино актьори – Стоян Алексиев. Младата актриса получи специалните си награди от актьорите Касиел Ноа Ашер, Тони Петрова и Юлиан Костов. Наградите са участия в Лятната актьорска академия в Созопол, тази година фокусирана върху творчеството на Харолд Пинтър, един от любимите драматурзи на Стоян Камбарев. Ралица ще има и възможността да се включи в плейбек уъркшоп за импровизационен театър в "Нов български университет", както и да напредне в киното с мастър клас на английски.

Един от учредителите на фондацията, културологът доц. Георги Лозанов, връчи номинацията на младия аниматор и художник Мина Златева, в компанията на  актрисата Бойка Велкова. Нейните специални награди ѝ бяха дадени от съименничката ѝ Мина Милева, член на Управителния съвет на Фондацията и един от най-успешните родни аниматори у нас и в чужбина. Тя предостави на младия талант възможността да се включи в едноседмичен уъркшоп по анимационна режисура в Creative studio на Иво Сеферов. Анжела Георгиева връчи на Мина Специалната награда на България мол – важна част от приятелското семейство на фондацията, където тя ще осъществи своя мултимедийна изложба.
В края на вечерта, председателят на Фондация “Стоян Камбарев” Деси Тенекеджиева се обърна с много топли думи към младите таланти:
“Ние хората, които се занимаваме с изкуство, сме привилегировани, защото дори когато ни няма оставяме следа. След нас винаги остава някакъв знак. Особено от тези, които са докоснати от Бога, а вие всички сте такива. Бъдете себе си. Никога не се променяйте. Не се съобразявайте с конюнктура, с чужди вкусове, с чужди мнения, не влизайте в схеми, изграждайте свои собствени кръгове, но не от фирми, а от духовни магистрали. Играйте, рисувайте, режисирайте, анимирайте сърцата си. Има смисъл, повярвайте ми.”

На вълнуващото събитие присъстваха много приятели и гости на фондация “Стоян Камбарев”, сред които популярни творци, журналисти и сериозни обществени личности. Церемонията протече под формата на концерт-спектакъл, в който елегантно преливаха кино, музика и слово, майсторски обединени от невероятния водещ и журналист Ники Кънчев, който за втора поредна година пое церемониал майсторството в своите опитни ръце. 13-годишната музикална сензация от “България търси талант” Жаклин Таракчи откри вечерта със свое великолепно изпълнение, а по-късно аплодисментите озвучиха прекрасния театрален салон на Theatro, за да приветстват неповторимата Мария Илиева, която изпя  “Сама”.  Актьорът Атанас Сребрев, който е и официален глас на Фондацията, изпълни въздействащ текст на писателя Елин Рахнев, вдъхновен от личността на Стоян Камбарев. Другият специален музикален гост беше поп звездата Любо Киров, заедно с когото Мария Илиева и младата Жаклин закриха бляскавата и емоционална церемония с песента “Alright”.