Монархът присъства със семейството си в град Тилбург на концерт, изнесен от 50 пианисти и на пъстроцветен парад с танцьори и каляски. Около 70 000 зрители носеха националния оранжев цвят в неработния празничен ден, съобщават от БТА.

Вижте снимки >>

Вилем-Александър е поканил в петък в двореца си в Амстердам 150 души, които честват своята 50-годишнина в същия ден като него.

По повод юбилея си кралят на Холандия даде необичайно и пространно 70-минутно телевизионно интервю.

Вилем Александър, който се възкачи на престола преди четири години, се определя като "50-годишен мъж, който се чувства като 30-годишен". Той се вижда като "емоционална, духовита и взискателна личност". Кралят довери, че пубертетът се оказал един доста труден период от живота му, пишат от БТА.

През изминалите 50 години Вилем Александър допуснал "много грешки и прекрачил куп граници", като на младини бил "доста див". Но с времето започнал по-добре да опознава себе си и щял да посъветва да направи същото своята дъщеря, 13-годишната принцеса Амалия.

Кралят говори и за болката от загубата на своя брат, принц Йохан Фрисо, който почина през 2013 година без да излезе от кома, след нещастен случай на ски писта.
"Това е рана, която никога няма да зарасне", каза Вилем Александер със сълзи на очите. Трагичната случка силно белязала и майка му, кралица Беатркис. "Видях с очите си какво се случва с майка, изгубила детето си!"/