Той е роден в Латвия още по времето, когато страната влизаше в състава на СССР. Има номинации за "Оскар" и "Златен глобус" за ролята си в "Повратна точка".

Латвийските депутати гласуваха с 84 гласа "за" и нито един против за даването на латвийско гражданство на именития балетист. По този начин на Баришников беше спестена дълга процедура.

Снимки на Баришников >>

Той пристигна в Рига за да участва в тържествената церемония по повод натурализацията. Тъй като и Латвия и САЩ са страни-членки на НАТО, местните закони позволяват двойното гражданство за представителите на тези държави.

"Като дете на руски родители, моето детство никак не беше леко в Рига", написа Баришников в писмо, придружено от предложението за неговото натурализиране, подписано от 12 латвийски парламентаристи. "Баща ми беше дислоциран в Латвия в рамките на окупацията на страната. Въпреки това, аз развих здрава връзка с латвийската нация", написа балетистът.

През 1957 година Баришников се записва в балетно училище в Рига, след което продължава танцовата си кариера в Ленинград. През 1974 година той не се завръща в родината си и остава в Канада, където търси убежище, след което се премества в САЩ.