Това сочат резултатите от изследване, цитирани от ДПА и БТА.

Недостатъчната физическа активност и лошите хранителни навици, както и икономически фактори, са виновни за това нарастване, се казва в доклад на Регионалното бюро на Световната здравна организация /СЗО/ в Копенхаген.

Изследването обхванало 27 страни между 2002 г. и 2014 г. В 16 от тях, по-специално в Източна Европа, било наблюдавано увеличаване на затлъстяването. Изключенията са свързани с 13-годишните момчета в Норвегия и 11-годишните момичета в Испания.

Здравословните проблеми, свързани със затлъстяването, са увеличен риск от диабет тип 2, високо кръвно налягане и сърдечни болести.

60 процента от времето, което тийнейджърите прекарват в будно състояние, се отличава с липса на физически упражнения и заседнал начин на живот - гледане на телевизия, игра на видеоигри, сърфиране в интернет, други занимания с компютър.

Освен това младите хора в Европа често консумират бързи закуски и подсладени напитки, като прекарват по-малко време в семейни гощавки в сравнение с предишни поколения.

"Повечето млади хора няма да преодолеят проблема, свързан със затлъстяването - четирима на всеки петима тийнейджъри, които са затлъстели, ще имат същия проблем, когато станат възрастни"
, заяви Жоау Бреда от Регионалното бюро на СЗО за Европа.