Често се отбиваме в H&M или Zara, взимаме си чантичка от Miu Miu и си обуваме новите кецове Nike, но това не са просто произволен сбор от букви или нещо, което звучи добре, а зад тях се крие истинско значение. То обаче не е очевидно на пръв поглед.

Adidas

Основателят на голямата спортна марка се казва Адолф Даслер. Името на неговата империя се състои от съкратеното му малко име "Ади" и първите три букви от фамилията му. През 1949 г. той основава "Спортна фабрика adidas Ади Даслер".

Asics

Името на японския производител на спортни стоки е „Anima Sana in Corpore Sano” и е абревиатура от първите букви на латинската поговорка "Здрав дух в здраво тяло".

FCUK


Ако някой смята, че това е заигравка с английския нецензурен израз, бърка. FCUK не са разменените букви на думата "Fuck", а означава "French Connection UK". Основаната през 1969 г. модна марка първоначално се казва само "French Connection" (Френска връзка), но след това просто става FCUK.

H&M

Съкращението идва от "Hennes & Mauritz". "Hennes" обаче не е малко име или фамилия на някой от основателите, а е "за нея" на шведски. През 1947 г. шведът Ерлинг Першон отваря първия филиал на "Hennes:, в който се предлага само дамско облекло. Допълнението "Mauritz" дошло, когато през 1968 г. Персон разширил асортимента с мъжки дрехи от търговеца на ловджийско облекло Мориц Уидфорш.

Miu Miu

Италианската дизайнерка Миуча Прада, известна със своята луксозна марка Prada, предлага втора линия по-достъпни чанти под името Miu Miu. Името на марката е начинът, по който я наричат приближените.

Nike


Американската спортна марка Nike е създадена през 1964 година и първоначално се казва "Blue Gibbon Sports". Едва през 1971 името на фирмата е официално променено на Nike - на гръцката богиня на победата Нике.

Ray-Ban

Ray-Ban e английски израз и означава "нещо, което спира лъчите". Марката е известна със слънчевите си очила. Ray-Ban е създадена през 1937 като дъщерна фирма на Bausch & Lomb, производител на медицинска оптика, и Американските военно-въздушни сили. През 1999 г. американската фирма е продадена на италианската група Luxottica.

Zara

Испанският основател на фирмата Аманча Ортега Гаона искал да нарече марката си Zaroa, което е "ноември" на баски. През 1974 г., когато искал да запази името, се оказало, че вече е заето. Така той решил да зачеркне "о"-то и да остане само Zara.