Цветната и лека гривна "Коел" се свързва с телефоните на мъжете, като им изпраща информация директно от бъдещите майки. Тя е конструирана така, че да издържи на трудностите на селския живот.

селските райони мобилната връзка и достъпът до мобилни телефони за жените са проблем, тъй като телефоните се контролират от мъже. Ние вече направихме мобилни приложения за здравето на бременните жени. Осъзнахме, че устройство, което е само за жени и те могат да носят, ще е по-полезно за връзка с тях по тези места", каза Павел Хок, главен оперативен директор на фирмата "Интел Соушъл Бизнес", която създаде гривната.

Гривната е водоустойчива и има издръжлива батерия, която не е необходимо да се зарежда по време на бременността. Също така не й е необходима интернет връзка, за да работи. Устройството може да бъде зареждано и използвано многократно.

Според Световната здравна организация всекидневно около 830 жени умират от усложнения при бременността или раждането. Близо една трета от тях са в Южна Азия. Смъртността при майките е по-висока в селските райони или по-бедните общности, където достъпът до медицински грижи често е забранен или ограничен, поради липсата на жени лекари. В Бангладеш, където повече от 70 % от бебетата се раждат в домовете, годишно умират около 5000 жени и близо 77 000 новородени. Гривната ще струва около 12-15 щатски долара и първоначално ще бъде продавана в Индия и Бангладеш, а след това и в Непал.