Учени от университета Лавал в Квебек създадоха умна тениска, която следи в реално време темповете на дишането на човека, който я носи, съобщи ЮПИ.

За целта не се използват захванати за тялото жици, електроди или сензори, а антена, пришита към тениската в гръдната област. Антената е създадена от кухо оптично влакно, чиято вътрешна стена е обшита с тънък слой сребро.

"Антената приема и изпраща сигнали, създадени от респираторни движения" - заяви проф. Юсеф Месадек от университета, цитиран от ЮПИ и БТА. 

Данните могат да се изпратят до смартфона на потребителя или до намиращ се наблизо компютър. Тениската "функционира", когато носещият я вдишва въздух.

Тогава умното оптично влакно регистрира увеличаването на обема на гръдния кош и нарасналото количество въздух в белите дробове.

"Тези промени модифицират някои от резонансните честоти", поясни проф. Месадек.  Ето защо не е нужно тениската да е изопната или да е свързана директно с кожата на човека.

Осцилациите, до които се стига при всяко вдишване, са достатъчни, за да може оптичното влакно да почувства темповете на дишането.

Оптичното влакно е покрито с полимер, който го защитава от заобикалящата го среда. Учените тествали трайността му, като няколко пъти изпрали тениската.

"След 20 изпирания доброто функциониране на антената не бе нарушено. Тениската е удобна за носене. Тестовете ни показаха, че събраните от нея данни са надеждни, независимо дали потребителят е легнал, седнал, стои прав или се движи", увери ученият. 

Резултатите от изследването са публикувани в Sensors.