Общественото неодобрение, а и медицинските противопоказания явно не са вълнували тези мъже и жени, които са оставили следа в човешката история.

Те са вдигнали сватби със своите близки роднини без да се съобразяват с условностите и без да се страхуват от предупрежденията на лекарите.

Кралица Елизабет II

През 1934 година, доста преди да стане най-дълго управляващият монарх, Елизабет II се запознава с принц Филип. Те се женят и им се раждат 4 деца. Елизабет и Филип са далечни братовчеди.

Вижте снимки на Елизабет и Филип >>

Кралица Виктория


Виктория става кралица на 18 години, след като баща ѝ и трите ѝ по-големи братя умират.

През 1840 г. кралицата се омъжва за братовчед си Албърт фон Сакс-Кобург-Гота. 20-годишният брак, в който се раждат 9 деца, бил щастлив. Преживели и опасности - принцът на два пъти спасява кралицата от куршумите. На 42 години Албърт умира от инфекция, а кралицата до края на живота си носи траур.

Джеси Джеймс

Гангстерът от Дивия Запад Джеси Джеймс е едва ли не най-известният престъпник в американската история. Отношението към него било нееднозначно. Някои са го приемали едва ли не за Робин Худ, а други го смятали за убиец, който трябва да понесе своето наказание.

В един от периодите на затишие в своята "кариера" Джеси Джеймс лекувал раните си при своя чичо, а там за него се грижела братовчедка му Зерелда Мимс. Между тях пламнала любов. След 9 години ухажване на 24 април 1874 г., Джеймс се оженил за своята възлюбена. Родил им се син Джеси Едуард, дъщеря - Мери Сюзан и близнаци, които умрели като малки.

Игор Федорович Стравински

Руският композитор, роден през 1882 г., се смята за един от най-влиятелните фигури в музиката на 20 век. Стравински се влюбва в своята братовчедка Екатерина Гавриловна Носенко още като юноша. През 1905 г. двойката искала да сключи брак, но срещнала съпротива от страна на църквата. Независимо от всички пречки влюбените се оженили през 1906 г. и им се родили деца.

Франклин Рузвелт

Франклин Рузвелт е заемал президентския пост в САЩ от 1933 до 1945 година.

На 17 март 1904 г. Франклин Делано Рузвелт, въпреки съпротивата на майка си, се жени за далечната си роднина Елинор Рузвелт, племенница на президента Теодор Рузвелт. Бракът на двойката продължил 40 години и им се родили 6 деца. С течение на времето отношенията им се превърнали по-скоро в политическо партньорство заради многобройните романи на Франклин Рузвелт и амбицията на съпругата му.

Йохан Себастиан Бах


Един от най-великите композитори в човешката история също не страдал от условности в любовта. През 1707 г. той се оженил за своята братовчедка Мария Барбара Бах. За техния съвместен живот се знае твърде малко. На двойката се родили 7 деца, 4 от тях оживели, а две станали композитори като баща си. Мария починала 13 години след женитбата, и след година и половина Бах се оженил за певицата Ана Магдалена Вилке.

Хърбърт Джордж Уелс

Английският писател се смята за един от родоначалниците на научната фантастика. Бил доктор на науките по биология и активен поддръжник на всички теории на Чарлз Дарвин, които вдъхновили немалко от произведенията на фантаста.

През 1891 г. Хърбърт Уелс се оженил за своята братовчедка Изабела Мери Уелс. Двойката се развела четири години по-късно, след като станала известна любовната връзка на писателя със студентката Еми Робинс. Скоро Уелс се оженил за нея, родили им се и деца.

Томас Джеферсън

Още един президент е в нашия списък, който е на поста от 1801 до 1809 г. и е един от авторите на Декларацията за независимостта.

Той се жени за овдовялата си трета братовчедка Марта Уейлс Скелтън през 1772 г. Щастливият брак, в който се раждат 6 деца, продължава до смъртта на Марта на 33-годишна възраст. Джеферсън не се жени повече, а ролята на първа дама в Белия дом изпълнява неговата дъщеря Марта Джеферсън Рендолф, която е кръстена на майка си.

Алберт Айнщайн

Вторият брак на един от най-известните учени в света е през 1919 г. след 7-годишна връзка с негова втора братовчедка по майчина линия и трета братовчедка по бащина линия - Елза Айнщайн. Емигрират в САЩ през 1933 г., а три години по-късно Елза умира от сърце. Нямат наследници.

Чарлз Дарвин

Не е известно дали световноизвестният учен се е ръководил от своята теория, че "оцелява по-силният" при избора на съпруга, при това той се жени за своя братовчедка - Ема Веджвуд. Родили им се 10 деца, три от тях умрели като малки, другите били изключително болнави и ученият се страхувал, че причинатa е в близките родствени връзки мeжду него и жена му. Но въпреки това много от неговите деца и внуци постигат големи успехи в живота.

Едгар Алън По

Създателят на детективския жанр Едгар Алън По е роден в Бостън през 1809 г. и се занимавал с писателска дейност до смъртта си на 40-годишна възраст.

На 27 години писателят се жени за своята 12-годишна братовчедка Вирджиния Клем. След тайното бракосъчетание през 1835 г., те водели тих живот. Но Виктория била болна от туберкулоза. След 5 години на неуспешно лечение, Клем си отишла от този свят на 24-годищна възраст през 1847 година. Тежката болест на съпругата му и злоупотребата с алкохол силно повлияли на творчеството на писателя, който последвал съпругата си след 2 години.

Джери Лий Люис


Известният американски певец през 1957 година в пика на своята кариера се жени за своята 13-годишна братовчедка Майра Хейл Браун. Независимо от уверенията, че момичето е на 15 години, репутацията на музиканта пострадала непоправимо. Радиостанциите престанали да пускат песните му, публиката му обърнала гръб. През 60-те години Люис отново си възвърнал популярността, но вече не достигнал предишната слава.