Кромидът активира пътеки, които предизвикват смъртта на раковите клетки. Той създава неблагоприятна среда за тях, те престават да комуникират, а това пречи на растежа на туморите.

Такова действие има и червеният, и обикновеният лук. Логично е обаче червеният кромид, който е най-тъмен, да е с най-много противоракови съставки, каза авторът на изследването Абдулмонем Мураян от университета на Гелф.

Едни от противораковите съставки на червения кромид са антоцианините. Именно те отговарят и за тъмния му цвят. Флавоноидът керцетин намалява размера на туморите.

В някои части на света, където консумацията на кромид е висока, случаите на рак са по-ниски.

Предишно изследване доказа, че червеният лук предотвратява сърдечносъдови заболявания. Учени от университета на Хонконг доказаха, че той премахва лошия холестерол от тялото, като в същото време задържа добрия холестерол, който е с предпазен ефект.

За новото изследване канадските учени са поставили ракови клетки в пряк контакт с керцетин, извлечен от пет различни сорта кромид.

Доматите помагат срещу рак на стомаха >>