Ново изследване показа, че децата, чиито майки са били засегнати от гестационен диабет и са консумирали диетични газирани напитки през бременността си, е по-вероятно да са с наднормено тегло или затлъстели, когато навършат 7 години.

Изследването на Американските национални здравни институти анализира данни за 900 засегнати от гестационен диабет бременни жени в Дания между 1996 г. и 2002 г. Участничките попълнили въпросници за храните, които консумирали през 25-ата седмица от бременността си, пишат от БТА. Около 9 % заявили, че са консумирали най-малко една диетична газирана напитка дневно. Оказало се, че вероятността децата им да имат високо телесно тегло при раждането си е с 60 % в сравнение с малчуганите, чиито майки не пиели диетични напитки по време на бременността си.

Били събрани данни за телесното тегло на децата при раждането им и на 7-годишна възраст. Учените констатирали, че вероятността децата от майки, засегнати от гестационен диабет, които изпивали най-малко една диетична напитка дневно, да са с наднормено тегло или затлъстели на 7-годишна възраст е два пъти по-голяма, отколкото зз връстниците им, чиито майки били засегнати от гестационен дабет, но не консумирали диетични напитки по време на бременността си.

"Получените резултати навеждат на мисълта, че диетичните газирани напитки по време на бременността не са за предпочитане пред подсладените напитки, що се отнася до риска от по-късно детско затлъстяване", заяви един от авторите на изследването Цуйлин Чжан - "Не е изненадващо, че децата от майки, които пият вода, вместо подсладени напитки, е по-малко вероятно да са зътлъстели на 7-годишна възраст."