През последните няколко години популярността на електронните цигари нарасна, тъй като някои ги смятат за по-безвредна алтернатива на традиционните цигари. Течността за електронните цигари включва пропилен гликол, глицерин, никотин и аромати.

Откакто електронните цигари се появиха на пазара през 2004 г., имаше много дебати за безвредността им и ефекта им върху здравето на потребителите.

"Някои хора прибягват до голяма употреба на електронни цигари, защото ги смятат за безвредни - заяви Картик Кадимисети от екипа. - Искахме да проверим какво е влиянието на електронните цигари върху ДНК."

Като използвал триизмерен принтер, екипът създал евтино електрооптично сканиращо устройство. То бързо открива карциногенни химикали, които могат да предизвикат увреждания на ДНК под въздействието на дима от електронни цигари.

Било констатирано, че що се отнася до уврежданията на ДНК, електронните цигари, съдържащи никотинова течност, са потенциално толкова вредни, колкото и цигарите без филтър.

Учените освен това заключили, че димът от неникотинови електронни цигари може да предизвика толкова увреждания на ДНК, колкото и цигарите с филтър. Това е свързано с химичните съставки в дима от електронните цигари.

Според учените, броят на предизвиканите от електронни цигари увреждания на ДНК зависи от количеството на вдишания от потребителя дим, съставките в него и от това дали е използвана никотинова или неникотинова течност.

Създаденото от учените устройство превръща химикали в техни метаболити, показвайки какво се случва в човешкия организъм.

Резултатите от изследването са публикувани в ACS Sensors.