Йогата свързва света с Индия, каза министър-председателят на Индия Нарендра Моди, след като разпъна постелката си заедно с около 50 000 души рано сутринта в град Лакнау, столицата на щата Утар Прадеш.

Моди е вегетарианец, който прилага древната практика всеки ден. Той отдава способността си да работи дълго и да спи малко на стриктния режим, който спазва.

"Много държави, които не говорят езика ни, не познават традициите и културата ни, се свързват с Индия чрез йога. Тя свързва тялото, ума и душата и играе голяма роля за обединяването на света", каза той.

Около 125 хиляди души, предвождани от йога гуруто Баба Рамдев, се събраха на открито в индийския град Ахмедабад, за да бъдат вписани с най-мащабна практика в Книгата на рекордите на Гинес. Полицията в Делхи затвори пътищата за масова йога, която беше съпроводена от строги мерки за сигурност, в центъра на столицата.

"Усещането всички ние едновременно да правим еднакви движения е много специално. Енергията е различна"
, каза 24-годишният Абхи Агарвал, който чакаше с родителите си началото на упражненията.

Седалището на ООН в Ню Йорк бе осветено с изображения на йога пози в чест на деня. Ентусиасти изпълняваха асани край големи туристически забележителности - от Великата китайска стена до виенското колело "Лондонското око", съобщават от БТА. Телевизионен запис показа индийски войници, които правят йога упражнения в своите униформи в район на Хималаите на надморска височина от 5,5 хиляди метра.