Само преди няколко дни паркът на двореца Белведере, който сега е една от държавните австрийски галерии за изящни изкуства, беше нает и украсен подобаващо за състоялата се там пищна сватбена церемония.

Помпозната сватба беше организирана за Сонам Васвани, дъщеря на индийския индустриалец Сунил Васвани, чието богатство се изчислява на два милиарда долара, и нейния избраник Навин Фабиани, син на индийския бизнесмен Камал Фабиани. За своите гости домакините ангажираха един от големите петзвездни хотели във Виена, съобщи БТА.

Това не е първата подобна сватбена церемония в австрийската столица. Само през миналата година във Виена са сключили своя брачен съюз 3471 двойки от далечни държави.

В този туристически бизнес са се специализирали няколко туроператора и предлагат на богатите и красивите празник, за който ще се говори дълго след церемонията.

Под мотото "Кажи "да" във Виена" се организират рекламни кампании заедно с определени хотели, например с легендарния "Захер" и с традиционни виенски фирми, каквито са фабриката за порцелан "Аугартен" и производителят на кристални полилеи и домакински кристал "Лобмайер".

Виена се превръща в любима дестинация за индийските туристи: статистиката сочи, че през първите три месеца на тази година броят на туристите от Индия се е увеличил с 30 процента в сравнение с миналата година.

Вероятно някои от тях са научили за красотите на Виена от близки и познати, присъствали миналата година на сватбата на сина на стоманения магнат Сайджан Джиндал, който не жалеше парите, докара готвачи откъде ли не и ангажира почти всички петзвездни хотели във Виена.

В продължение на три дни хиляда поканени гости празнуваха в Хофбург, зимния дворец на Хабсбургската династия, където и до днес в едно от крилата му се намира Президентството, а в друго заседават делегатите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Част от тържествата на тази приказна сватба бяха и в двореца на княза на Лихтенщайн, носещ името му, както и в двореца Белведере. Очевидно дворците и имперското минало на Виена са магнитът за богатите и красивите от Изтока.

Един от туроператорите, организатор на подобни тържества заявява пред вестник "Курир":
"Подобно тържество носи и значителна икономическа печалба. Според нашите изчисления всеки гост оставя във Виена между пет и десет хиляди евро. Нашите гости остават по една седмица, през миналите две години сме генерирали 5000 допълнителни нощувки в най-скъпите виенски хотели."

Вероятно няма да е далеч денят, в който паркът на двореца Белведере отново ще се превърне в приказен декор на поредната индийска сватба. Както съобщават оганизаторите, вече има четири запитвания за подобни сватбени церемонии.