Консумацията на риба поне два пъти седмично значително намалява болките и отоците, които са свързани с ревматоиден артрит, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Предишни изследвания показаха благотворния ефект от приема на добавки рибено масло върху симптомите на ревматоидния артрит, но малко неща се знаеха за ефекта от консумацията на риба, съдържаща омега-3 мастни киселини. "Искахме да проверим дали ефектът от консумацията на риба ще е сходен с този от приема на добавки омега-3 мастни киселини - заяви ръководителката на изследването Сара Тедески от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън. - Обикновено количеството омега-3 мастни киселини в рибата е по-малко в сравнение с дозата им, която се приема в рамките на изследвания."

Изследването обхванало 176 участници, засегнати от ревматоиден артрит. Повечето от тях са жени. Участниците увеличили консумираното ежеседмично от тях количество риба и симптомите на заболяването намалели. 

"Макар че това само по себе си не е новост и че става въпрос за малко изследване, резултатите от него показват, че онова, което човек консумира, е толкова важно, колкото лекарствата, които приема
", отбеляза Хоуман Дейниш от болницата "Маунт Синай".

В рамките на изследването повечето участници приемали лекарства, за да намалят възпаленията, да потиснат симптомите на заболяването и да предотвратят продължителното увреждане на ставите.

Било взето под внимание дали става въпрос за консумация на печена риба, риба на пара, риба на скара или на сурова риба - сашими, суши. Консумация на пържена риба не била предвидена. 

Били определени три категории, свързани с честотата на консумацията - никога или по-малко от веднъж месечно; между веднъж месечно и по-малко от веднъж седмично; два и повече пъти седмично. Близо 20 на сто от участниците или изобщо не консумирали риба, или го правели по-малко от веднъж месечно, докато 18 на сто похапвали риба повече от два пъти седмично.
Онези, които най-често консумирали риба, имали по-малко болки и отоци в сравнение с участниците, които похапвали риба по-малко от веднъж месечно. 

Резултатите от изследването са публикувани в Arthritis Care & Research