Резултатите от ново проучване обаче показват, че степента на физическата активност е от значение за борбата срещу заболяването, като е препоръчително тя да бъде умерена.

Анализирайки данни за 1500 души, авторите на изследването от университета на Уисконсин-Медисън са установили, че по-добра защита срещу болестта осигурява умерената физическа активност, а не често препоръчваната лека физическа активност, като лека разходка или градинарство.

Специалистите обясняват, че умерената физическа активност е свързана с по-здравословен метаболизъм на глюкозата в мозъка. С понятието лека физическа активност се обозначава например бавна разходка. За умерена физическа активност се смятат енергичната разходка и бягането. Изследователите са установили също, че индивидите, които отделят минимум 68 минути дневно за умерена физическа активност, имат по-добър метаболизъм на глюкозата в мозъка.

Препоръката за умерена физическа активност на базата на настоящото проучване обаче може да се окаже проблем за някои хора, за които с напредването на възрастта, а и на болестта Алцхаймер, става по-трудно да се движат енергично.